torsdag 12. mai 2011

Små gater i Roma


Roma har mange små perler, og det er ikke alltid de befinner seg langs oppgåtte turistveier. Vi vandret gjennom små gater og fant butikker med skjønne skatter, deilig mat i rolige omgivelser og Romas beste is!

Vår plan for dagen var slettes ikke små gater i Roma, men en dag i Zoomarine familiepark. Zoomarine ligger like utenfor Roma og er en stor fornøyelsespark med vannsklie og badepark. Tivoli med karuseller og berg og dalbane. Dinosaurpark, show med delfiner og lignende. Med badetøyet i sekken var vi klar for en dag med lek og underholdning. Tidlig på dagen toget vi inn til Roma for å finne ”fri shuttelbuss” fra Termini og inn til parken. Termini var som vanlig overfylt med travle folk løpende i alle retninger. I en og en halv time sto vi og ventet. Sola steikte og folkemengden fordoblet seg, men ingen buss kom. Humøret var dalende og vi innså at vi måtte finne på et alternativt opplegg for dagen. ”Redningen” ble en rød toetasjes turistbuss med åpent tak. Vi hoppet om bord og ble med ett ”veldig turister”.

Matopplevelse
Turistbussen var ikke helt vår greie. Trafikken i Roma er utrolig tett og saktegående, tar evigheter å komme seg fram. Sola grillet oss der vi satt og latet som at dette var gøy. Ved Vatikanet hoppet vi av og betraktet paven som snakket til folket. Det å dra med seg ungene rundt på turiststeder i en intens ”Roma varme”, var ikke aktuelt, derfor svingte vi av hovedgata og inn i smale brosteinsgater med skygge og behagelig ro.
Det er her i disse gatene man finner ”det virkelige Roma”, en vandring i matopplevelse, lokalbefolkning og koselige butikker. Ingen innpåslitne selgere eller guider, ingen tog av grupper med en paraply i front.

I den lille gaten ”Via Arco dei Banchi”, dukket en liten bokhandel opp, ”Peak book”. I Hyllene der inne kunne man finne bøker om reiser til alle verdensdeler, bøker om klatring og fjellturer, samt matopplevelser og nytelse. Perfekt for oss! I tillegg til bøker, var dette en liten lunsjplass og vinbar. Menyen og omgivelsene var fantastisk. Vi ble sittende lenge, lot smaksopplevelser og atmosfære være balsam for sjelen. Dette var virkelig en nøkkel til nytelse. Et glass vin med en smak som pirrer alle sansene, olivenolje  som får drømmene til å leve, pasta med hjemmelaget tomatsaus og en salat så sprø og frisk at man vil måltidet aldri skal ta slutt.

Vi voksne fant roen, utstrålte begeistring over maten og viste at vi koste oss. Dette merket ungene, og de lot seg også glede over matopplevelsen. Det er viktig for oss å sette god mat i fokus hver dag, vi skal kose oss og vi skal glede oss over å kunne nyte det italienske kjøkkenet.
"En is om dagen"
Is er en annen fantastisk nytelse i Italia. Sakte ruslet vi videre gjennom små gater og mange herlige restauranter og kaféer dukket opp. Når man ser et skilt med ”Italias beste is” i en liten bakgate langt unna turistrutene, da stopper man opp for å finne ut om dette virkelig er en skatt.  Jo da, ”Gelateria del Teatro” var et skattekammer av herlige avkjølende smaker, et sted hvor man må tvinge seg til å gå videre, et sted hvor man bare må ha fire ulike kuler med alle tenkelige smaker, lakris, ren sjokolade, kiwi, fløyelsmyk karamell, melon…. Isen er hjemmelaget og på en skjerm får vi se hvordan man lager den. Ta med isen ut og sett deg ned i trappene opp til det gamle teateret, la tankene få vandre og kjenn at man lever!

Enda en perle
Vår siste perle, hentet ut fra den historiske storbyen den dagen, var restauranten ”Life”, i en gate like ved Spansketrappene. På ny var maten en ren opplevelse og ungene erklærte lasagnen for vedens beste! Inne hadde restauranten koselig atmosfære med ulike kunstverk i hver avdeling. Betjeningen var hyggelig og maten var kjærlig hjemmelaget med proff utførelse. Et sted til anbefaling for både å nyte et glass vin, småretter og til lange middager med flere retter.

 Det var ingen planer for dagen, ingenting vi måtte se, ingen steder vi måtte være. Vi vandret bare rundt og tok pauser når vi følte for det. De små føttene til ungene hoppet rundt på brostein og  var rett og slett glade. Fornøyelsesparken var glemt, det kunne vi alltids utforske en annen dag. Dette var dagen for nytelse i Roma.

1 kommentar:

  1. Hei!
    Det var kjekt å lese bloggen dykkar. Dagens kveldslesing for Ragnhild. Ragnhild synes det var kjempegøy å høyre korleis de har det :) Andreas kom og, sjølv om han allereie var i seng. Alle helsar alle!
    Klem:)

    SvarSlett