søndag 22. mai 2011

Å reise med barn - del 1

Hvorfor skal en slutte med aktiviteter en elsker å gjøre når barn kommer til verden?
Det er ingen hindring å reise med barn, bare litt flere utfordringer. En bør ha en god porsjon tålmodighet og impulsivitet. Vi har tatt med ungene på flere korte utenlandsturer fra de har vært 6 uker gamle. Hver aldersperiode krever ulike tilrettelegginger og hensyn. Nå er ungene 6 og 4 år. Vi valgte å ta en pause fra dagliglivet og dra på tur med to aktive turkamerater.

Ta pause når hverdagen spiser opp din nytelse
Hverdagen vår hjemme er preget av alt for mange gjøremål. Vi voksne er i full jobb og barna på barnehage. Kveldene er korte og tiden sammen spises opp av møter, fritidsaktiviteter og alle ”må” oppgaver. Når en går i den vanlige tralten, legger en ikke så godt merke til alt man ”mister”. Når lo vi sammen med ungene sist? Og da mener jeg sånn virkelig latter langt inne i magen. En latter som sender glade bølger i kroppen og letter trykket i hodet. Det er lett at hverdagslatteren blir sånn:
”Jeg ler litt når ungene sier noe morsomt, men jeg vet egentlig ikke hva de sier, for tankene mine er på jobben” latter. Og når trøstet en egentlig sist en gråtende skrubbsårgutt? Og da mener jeg sånn virkelig trøst. Ikke sånn ”vi pusser av såret og skynder oss videre, for vi har det travelt og ikke tid til gråt” trøst. I vår hverdag var tempoet farlig høyt. Alle oppgavene var i ferd med å spise opp bokstavene i ordet NYTELSE. Hverdagen ble et jag etter alt en ”MÅ” gjøre, og ikke ”LYST” til å gjøre. Hvordan skaffe tid til hverandre og tid til å selv skape dagen? Den glade følelsen blinket i retning REISE. Og her er vi, i Italia og skaper dager med nytelse.


En berikelse
Det å reise med barn er en berikelse. Barns øyne ser verden på en helt annen måte enn vi voksne. Barn ser detaljer vi voksne har glemt å se etter. Deres fantasi leder oss på tanker som for lengst har støvet ned i oss. De vekker til live din evne til å fortelle historier. Din evne til å glede deg over de små øyeblikkene, som betyr så mye mer enn de store linjene vi higer etter. I hverdagen er det lett vi overser barns eventyrlige verden. På reise setter man sitt daglige liv på pause, og ender opp med å nyte det man ellers anser som irriterende mas. Ungene har tusenvis av spørsmål. ”Hva betyr det skiltet”, ”Hvorfor flyter ikke steiner i vannet”, ”Finnes det dinosaurer her”? ”Hvorfor lever det dyr inne i steinmuren”…

Tips 1 - fortelling
Fortelling har blitt en kjær aktivitet under togturer, når vi venter på bussen eller må gå langt. Slitne føtter våkner når de får høre på at vi voksne fantaserer om ditt og datt. De lever seg inn i det vi beskriver og blir gjerne med på å skape historien sammen med oss. I bagasjen har vi ikke plass til bøker og leker. Fortellingene krever ikke plass, men gir masse glede. Kjedelige gamle kirker og bygninger blir levende når en krydrer det med en god røverhistorie. Kasper har hatt samtaler med mang en statue og rustne riddere i gamle borger og kjedelige museer.

Tips 2 – iPad
Selvfølgelig blir vi voksne slitne og vil gjerne slappe av med egne tanker. Det å være sammen 24 timer i døgnet kan også bli intenst. Da er det godt å kunne krype litt opp i sofaen og stulle med sitt. Vi har valgt å ta med hver sin iPad til ungene. Geniale greier! Før vi dro la vi inn lydbøker, musikk, spill og lesebøker. Alt er samlet på et sted og ungene finner selv fram til det de føler behov for å gjøre. God underholdning og i tillegg er spill og bøker lærerike!

 Tips 3 – halver mengden

Hva skal en pakke med seg til en slik tur? Vi har samlet våre eiendeler i to store kofferter og to dagstursekker. Ungene har en liten sekk hver på ryggen med kosebamse og tegnesaker, samt ”små skatter” som de samler underveis. I Italia trenger en ikke å ha med seg all verden. Om en mangler noe, finner man det i butikkene. Temperaturen går mot ”very hot”, så det holder med lette klær. Et godt tips er å gjøre innkjøp av lette mikrofiberjakker. De tar ingen plass, er vindtette og litt vannavvisende. Reis med klær som begynner å bli litt for små, eller som kan skiftes ut ettersom temperaturen stiger. En grei regel jeg nå har erfart er: ”Når man tror man har pakket akkurat passe, så halver den mengden og skap rom i kofferten.” En tar som regel med for mye, også er det jo så utrolig mye fint å kjøpe…. 


Flere tips og refleksjon fra vår reise kommer…. Du kan starte din drøm i dag ved å tro at den kan bli virkelighet, ved å drømme deg bort og fantasere. Se de små sporene som kan føre deg mot dine ønsker. Våg å tro at du kan skape din drøm…

5 kommentarer:

 1. Hei og takk for mms 17. mai! Det tar litt tid å få lest når me har slike telefonar som er utgått på dato for fem år sidan... Men, men. Veldig koseleg å lese bloggen! God tur vidare. Klem:)

  SvarSlett
 2. Hei, Magne fra VG Nett her. Jeg har lagt innlegget ditt som anbefaling på Lesernes VG nå. Det kan være jeg poster det på Facebook-siden også: http://www.facebook.com/lesernesvg

  SvarSlett
 3. Herlig med super respons! Takk skal dere ha alle sammen som følger bloggen og reisen vår. Stor takk til VG og Magne som er med på å gjøre bloggen tilgjengelig for flere:-)

  SvarSlett
 4. No må eg ha meg ei brødskive .... vassflyg i munnen!

  SvarSlett
 5. Så flott ;D

  Ønsker meg nå bare små barn igjen - det er liksom ikke noe å gjøre når ungene er 13 og 15 og heller vil gnage av seg armer og ben enn å bli med oss "gamle" på ferie... Gode tips mottas med takk!

  SvarSlett