mandag 9. mai 2011

Pompei - en opplevelse!



Hei folkens! I dag har mamma og pappa tatt oss med til et spennende sted som heter Pompei! Vi måtte stå grytidlig opp for å ta toget til en veldig stor by som heter Napoli. Mamma begynte med å fortelle en historie under togturen, men det endte opp med at hun snorket og sov, så vi overtalte pappa til å fortsette. Vi elsker historier, spesielt om gamle dager da det var riddere, borger, prinsesser og krigere. I dag hadde pappa noe veldig spennende å fortelle, i dag fortalte han om byen Pompei!

Pompei er en veldig gammel by. Den ble grunnlagt flere hundre år f.kr. I noen og 70 e.kr ble byen rammet av en svær naturkatastrofe! Fjellet Vesuv begynte å røre på seg. Det buldret og brakte, fjellet var sint! Toppen av fjellet sprakk og en svær vulkan veltet ut med brennende lava. Folk i Pompei ble fra seg av redsel og prøvde flykte unna askeuværet som kom veltende. Det var mange som greide det, men ikke alle… Den flotte byen Pompei ble begravd av aske og glemt i nesten 2000 år. Nå er byen gravd fram igjen og vi kan løpe rundt å leke at vi er fra ”gamle dager”.

Pompei er virkelig en opplevelse, selv for oss barn! Mamma og Pappa fortalte masse historier, og vi fantaserte hvor man hadde hatt soverom, kjellere, kjøkken og fangehull. Vi så svære søyler og flere steder det hadde vært templer. De likte nok veldig godt teater på den tiden, for i den lille byen, var det 3 amfiteater. Vi fikk gå ned på scena og mamma tullet og lekte at hun var en rar skuespiller, mamma altså…. Det var masse å se på og vi løp rundt og fant gamle trapper og ganger. Vi kunne også se på gamle malerier og et sted hvor man hadde laget og servert mat. På bildet kan dere se at vi lekte at vi lagde mat og serverte til mamma, hun var en sulten vandrer som ville kjøpe mat.

Mamma og pappa syntes også at Pompei var veldig spennende. De sier at vi skal anbefale det til alle vi kjenner, det er helt klart et sted man bør besøke. Ikke hver dag en kan leve seg 2000 år tilbake i tid, og vandre i hus og templer som er så godt bevart. Vi kunne godt ha vært der hele dagen, men vi måtte jo nesten opp for å se på dette fjellet som sprengte av seg topplokket og begravde byen. Det ble buss opp til Vesuv, men tro det eller ei, der haglet det og blåste sånn at vi barna måtte snu og gå ned sammen med pappa. Mamma gikk på toppen og kikket over kanten, tok noen bilder og holdt seg hardt fast, så hun ikke skulle fly av sted. Nå gleder vi oss til neste eventyropplevelse, men først skal vi ha en hviledag og sove så lenge vi vil….
Stor reisehilsen fra Guro (6år) og Kasper (4år)

2 kommentarer:

  1. Veldig morro å lese bloggen din! Har lest alle, og tykkjer eg må skrive kommentar for å vise det. Heilt sikkert svært mange som følgjer dokk etter at linken vart lagt ut på Trollheimsporten.
    Enig med deg i at Pompei er ei stor oppleving!
    Mvh
    OleT

    SvarSlett
  2. Så gøy å høre at bloggen er til glede, det gjør det selvfølgelig ekstra gøy å skrive. Liker godt å skrive og elsker å reise:-)
    Berit

    SvarSlett