onsdag 20. juli 2011

VM i buldring og klatring

”Pappa, sjå! Der e det kjæmpefine bultresteina! Pappa,kom så finnj vi et bra bulder.” Vi er på fjelltur opp mot en refuge, hytte, i Dolomittene. Det er bratt for små føtter, men det blir fort glemt når store steiner ligger midtveis. Vi hiver innpå litt brødskive med sjokoladepålegg, næring for små og store buldrere. Steinene ligger foran oss som små fristende påskeegg. Guro har knapt nok tid til å spise, før hun setter i gang med å bestige den ene steinene etter den andre. Snart er hele familien klistrer til hver sin stein. Turgåerne på stien nedenfor kan høre frydefulle rop, store steiner er en perfekt lekeplass!

Buldring er en form for klatring som ikke krever en masse teknisk utstyr. Ett par klatresko holder lenge. Når en buldrer skal en ikke gå høyere enn man er komfortabel med å hoppe ned. Det handler om å finne bevegelsene som gjør det mulig å forflytte seg fra ett punkt til et annet. Målet er ikke nødvendigvis å nå toppen, men å finne små og store utfordringene rundt om på steiner. Buldring er en ypperlig aktivitet sammen med barn og en fin pauseaktivitet på fjellturer.

VM i Arco
Oppe på fjellet buldrer vi til fingertuppene blir såre og leggene pyntet med plaster. Vi støtter hverandre og later som om vi bestiger høye fjell. Det handler om å mestre og å føle seg trygg i det naturlige element. Samtidig som vi leker oss oppe på fjellet i Dolomittene, samles verdens beste sportsklatrere og buldrere seg nede i byen Arco. Arco ligger like nord for Gardasjøen og er kjent for sitt klatremiljø. Fjellene bak byen har fristet klatrere fra hele verden i en årrekke. Det er her VM i klatring og buldring 2011 foregår.

I løpet av en stor uke skal det konkurreres i både buldring, paraklatring og klatring. Vi dro ned til Arco for å se semifinale og finale i buldring. Byen ligger vakkert til under bratte klippefjell. Her er finsko og slips byttet ut med klatresko og løse klær. Annenhver butikk er en klatrebutikk med herlige klær og utstyr. Kaféene har bilder av klatrere på veggene, permer med klatreførere på disken ved siden av menyen og karabiner til pynt. Arco er virkelig en by hvor man kan føle klatremiljøet pulsere. I disse dager er det trangt i gatene, klatrere fra hele verden er samlet for å delta i mesterskapet. Vi slår oss ned på en kafé hvor de viser en klatre- og buldrefilm. ”Pappa, sjå, ta der va et bra bulder altså!” Guro ser storøyd på tv- skjermen hvor en av verdens beste kvinnelige buldrere, Anna Stör fra Østerike, leker seg på en diger stein. En kommentar som smelter hjertet til en entusiastisk klaltrefar. Senere på dagen får vi se Anna live i buldreveggen, det er hun som går av med seieren i damefinalen og kan titulere seg som verdens beste buldrer.
 
Herrefinalen i buldring blir nervepirrende. Tidligere på dagen gikk semifinalen og de beste buldrerne står nå igjen. Det er til sammen 6 unge herrer. Alle skal igjennom fire ulike bulder og poengene deles ut etter hvor mange forsøk de må ha for å nå toppen, det går på tid og det går på klatreferdighet. En trening i både fysisk og psykisk styrke samt smidighet. Det nærmer seg de to siste buldrene og de tre på topp står veldig likt. Vår favoritt fra Kroatia, Adam Ondra har en fantastisk klatreferdighet. Han snor seg opp de få og vanskelige takene som et slangemenneske, det ser så enkelt og lett ut. Russeren Dimitrji leder så vidt over Adam i det han glipper og må forsøke på nytt. Dermed står de likt og det hele blir ikke avgjort før i siste bulder. Vår favoritt må dessverre ha flere forsøk. Russeren vinner og blir kåret til verdens beste buldrer. Prestasjonene er helt fantastiske å se. De utfordrer tyngdekraft og vår oppfatning av hva som er menneskelig mulig. Det handler om å finne bevegelsene og bruke hele kroppen. Ren styrke kommer man ikke langt med i buldring. Det må taktikk, balanse, smidighet og letthet i kroppen til for å greie det disse buldrerne utfører.

Det blir seint før vi kommer oss hjemover til Falcade. Ungene sovner i bilen og hva drømmer de om mon tro? Drømmer de om flotte bulder, herlige steiner og fantastiske naturopplevelser? Neppe, men det kan være at opplevelsene oppe på fjellet er noe de alltid vil huske. Hele familien som buldret sammen, glade stemmer, entusiastiske rop, følelsen av mestring og det å kontrollere kroppen i bevegelser opp fra ett punkt til et annet. Kanskje vil de ønske å utvikle seg innen klatring og buldring, kanskje lærer de å blir glad i naturen og ønsker å ta vare på den? Kanskje var det slik verdens beste buldrer med medaljer rundt halsen også startet. Det finnes steiner over alt, det finnes trær og det finnes fjell. Ta aldri fra et barn lysten til å klatre, det har en gang ligget i oss alle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar