torsdag 14. juli 2011

Dolomittene

De små føttene løper lett over den steinete stien. Fantasien er på høygir, Kasper har funnet opp en historie om hvite troll. Trollene bor i snø og de har ikke øyne. De spiser hai og småfisk. Det er bratt i siste parti opp mot skiltene til der hvor veien deler seg. Luften er frisk og solen varmer. En lett bris gjør det behagelig å gå og utsikten er så mektig at man bare må se og se. Fjellene i Dolomittene ligger som en krans rundt oss. Steile pinakler, spir og kroner ligger der opp mot den blå himmelen. Vi er på 2300 meters høyde og grasbakken der oppe frister til en pust i bakken. Minstemann kom først opp i dag, med mor hakk i hæl. Vi slenger oss ned på gresset og begge løfter blikket for å se på fjellene. ”Mamma, se snø! Der bor trollene altså!” Vi finner fram kjekspakken fra sekken og snart ser vi det krøllete hodet på seksåringen vår og far som smiler verdens største smil. Nå er vi i vårt rette element, på fjelltur, hele familien og det i Dolomittene!

Med leiebil har vi kjørt langs den flotte Gardasjøen, passerte Trento og tok av på en liten vei øst i Dolomittene. I 14 dager skal vi bo oppe i fjellene, i en liten landsby som heter Falcade. Det blir kveld før vi triller ned fra fjellpasset og inn i den sveitseraktige fjellbyen. Her er husene laget av tømmer og vedstablene står høyt opp etter veggene. Det er som å komme hjem. Landskapet er frodig og flott. Her kjører traktorene og slåttonna er i gang. Kveldstid er det behagelig fjell luft og gradestokken kryper ned til en 22 grader. Fjellene ligger som en krans rundt byen og vi kan sitte oppe på ballkongen og nyte en utsikt det er til å bli målløs av. Leiligheten er nyoppusset og koselig. Nok en gang er vi kommet til en nytt område av Italia og vi blir bare mer og mer glad i dette fantastiske landet.

 
Falcade har en hovedgate og her ligger noen butikker og restauranter. Butikkene selger håndverksprodukter og masse fristende sportsklær. I restaurantene snakker de tysk og serverer ”appelstruddel”. Fjellbyene her oppe i Dolomittene har store sveitseraktike hotell og er godt tilrettelagt for skiturisme vinterstid. Sommerstid trekker disse byene til seg fotturister, syklister og bobiler….

Falcade er en liten by som egner seg godt for småbarnsfamilier. Her er det landlig og grønt. Like ved byen ligger et stort friluftsområde med fotballbane og tennisbane. Her er det et overbygd lekeområde for små og litt større barn, med blant annet hoppeslott lekehus og balanseaktiviteter. På samme område inne mellom skyggefulle trær er det piknikområde med griller man kan låne. Her finner man tradisjonelle lekeplassleker med sklie, huske, klatreapparater, vipper og taubaner.

Ute på den slåtte enga står ett par volleyballnett og hjemmesnekra mål til fotballspillende barn. Litt lengre nede ligger en opparbeidet dam med ender, skilpadder og fisker. Her er det en åpen kiosk som serverer alt fra fjellørret til pølser og is. På samme område er det geiter, sauer og hester. I helgene kan barn og voksne få være med på rideturer. Området blir brukt av alle aldersgrupper. Her er småbarnsfamilier på piknik og lek hele helgene, mens pensjonistene holder seg til kortspill i skyggen. Det er sosialt og livlig. En liten jente går med ustø skritt til babyhusken for å svinge seg, mens bestemor på 80 slenger ut siste stikk i kortspillet og blir kveldens mester. Det er det som er så gøy, samme om man er sør eller nord i Italia, aller samles ute og deltar i sosiale aktiviteter.

Fjellene rundt Falcade er også godt egnet for barnefamilier. Her er det mange fjellpass en kan kjøre til med enkle turløyper opp til en topp eller til en refuge, hytte. Mange skiheiser er også åpne og er en fin transportmåte for å slippe de tunge skogsliene. Stiene er tørre og fine å gå i for små barneføtter. Det var stas å være på tur igjen og stolte ble de to små da vi kom opp til korset som markerer toppen på fjellet. ”Det va nå litt drygt da mamma, men så e det nå så fint å kom opp å sjå utover fjella da….” Sa storesøster i det de hadde klatret seg opp de 300 høydemetrene.

1 kommentar:

  1. Hei!
    Det ser bare herleg ut! Eg har vore litt fråverande på nett i ferien, og utafor mobildekning då du blei 31, så difor blir det gratulasjon på etterskot! Ein liten sjekk på kva som skjer i verda før det blir fullt av kjekk slekt på garden litt seinare i dag! Sjøen glitrer og er full av makrell, me har utsikt til litt lågare fjell og det er ikkje så verst her heller:) Klem, Silje.

    SvarSlett