lørdag 4. juni 2011

Sjokoladen fra Modica

Inne i en liten bakgate ligger ”Antica Dolceria Bonjuto”, en drøm for sjokoladeelskere! Lokalene er små og minner om de gamle landhandleriene. Veggene er dekt av store reoler med glassdører. Bak dørene kan vi se en historie av sjokolade. Små esker i ulike farger og dekorasjoner. Flasker av sjokoladelikør, sjokolade av 100% kakao og sjokolade for de som liker en litt søtere smak. På disken står små skåler fulle av smaksprøver. Sjokolade med frukt, kanel, kardemomme, pepper, vanilje…. Damen bak disken smiler blidt til oss der vi nyter hver en bit. Hun er kledt i hvit og har briller foran på nesen. Det er som å tre 150 år tilbake i tid og rom.


Bak disken ligger produksjonslokalene. Der står tre unge menn med hver sin sjokoladesprøyte. En fersk varm sjokolade glir ned på de små dekorative kakene. Dette er kunst, dette er håndverk. Byen Modica er kjent for sin sjokoladeproduksjon siden spanjolene hadde makten i byen. De importerte kakaobønner fra sine kolonier i Sør-Amerika og utviklet sjokoladen i Modica. De svarte bitene knaser av sukker og er fylt med deilige smaksvarianter. Sjokoladen er forsiktig varmet opp, slik at sukkeret ikke smelter, men blir en del av smaksopplevelsen.

Modica er en mellomstor by ikke langt fra Donnalucata. Byen har en flott barokkstil, da den ble gjenoppbygd sist på 1600-tallet, etter et stort jordskjelv. Byen er delt i to, en øvre- og en nedre del. Den nedre delen går langs en dal og har hovedgaten med kaféer, butikker og restauranter. Her ligger flotte hus med rike utsmykkinger og små sjokoladefabrikker i trange bakgater. Øvre del går opp langs den bratte ås siden med alle sine trappetrinn. Her ligger mektige kirker og et stort slott. Modica er en utrolig vakker by, en by fylt med deilig sjokolade og et utmerket osteria!

Ganske så beskjedent ligger ”Osteria dei Sapori Perduti” langs hovedgaten. Bordene er dekket med rutete duker inne i det lille lokalet. Gamle gjenstander og vinflasker pynter veggene. Vi får et bord ved vinduet og lar oss inspirere av menyen. Menyen er en liten bok med bilde og beskrivelse av alle rettene. Ungene finner et bilde med pasta og kjøttboller, innertier! Vi voksne lar oss friste av en antipasti med ulike småretter, deretter litt pasta og kjøtt til hovedrett. Kelnerne svinger lett på tallerkenene og serverer oss den ene lokale retten etter den andre. 
Nok en gang, Italiensk mat er en ren nytelse!! Sjokoladen og Osteriet i Modica anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar