torsdag 9. juni 2011

På vei mot Abruzzo

Catania
Mange av de sicilianske småbyene er lyse med hvitkalkede hus. Catania er svart og grå med hus bygget av vulkanstein. Catania ligger på østsiden av Sicilia, ved vulkanen Etna. Bygningene er grå og dystre av det spesielle byggematerialet, samt av sot som ligger over hele byen. Vi skal reise fra Catania med nattoget til Roma, vi har 8 timer på å oppleve denne vulkanbyen.

Overgangen fra trygge og koselige Donnalucata er stor når en går av bussen i Catania. Byen er full av gateselgere og folk fra alle nasjoner. Trafikken er støyende og de små sidegatene er lite koselig. Likevel, Catania har litt av hvert å by turistene. Vi slenger oss med på en sightseeingtur og får se staselige bygninger i barokkstil, kirker, teater og en frodig park som pynter opp den svarte byen. Det mest besøkte er nok ”Piazza del Duomo”, en stor åpen plass med bygninger med byens særegen barokkstil. Midt på plassen står et høyt monument, en søyle med en smilende elefant. Her ligger også en enorm katedral, også den bygget av gråsvart vulkanstein, men i blandet sandstein for å få den lysere. Piazzaen er å finne på UNESCOs verdensarvliste.

Dukketeater
I Sicilia har dukketeater vært til glede siden 1800-tallet. Dukketeatrene er ikke bare for barn, men også til underholdning for voksne. Historiene som utspinner seg ligner klassiske såpeserier. Jakten etter den store kjærlighet, tørsten etter rettferdighet, anger, sorg, urettferdighet og ”gode krefter”. Vi var heldige og rakk å få med oss en forestilling før nattoget skulle gå.
 
Inne i en bakgate ligger et lite teater og venter på publikum. Teateret rommet bare ett par dusin mennesker, et intimt og enkelt teater. Lyset senkes og det røde teppet blir dradd til side. Der står dukker som ligner små mennesker. Riddere med sverd og skjold, prinsesse med vakker hvit kjole og glitrende krone. Ridderne svinger sverdet og viser sitt tapre ansikt. Prinsessen gråter trøstesløse tårer oppe i slottstårnet. Det er godseiere, handelsreisende, fattige tiggere og ondskapsfulle skapninger. Gjennom musikk, dialog og lys, skapes historien for oss. Dukkene styres gjennom et trådsystem, og bevegelsene virker ekte og levende for oss der vi sitter som trollbundet

Nattog til Roma
Toget fløyter og roper ut sin ankomst. Menneskene på stasjonen gjør klar sin bagasje. Mange kofferter og sekker skal opp i vognene og fraktes med sine eiere gjennom natten til Roma. Kasper og Guro har fått sekkene sine på ryggen. Vi vinker adjø til Sicilia og gjør oss klar til å gå om bord.

Vår vogn er nr. 8. Vi går sikk sakk gjennom folkemengden, men det finnes ingen vogn 8. Vi finner både 7 og 9, men vogn 8 er som ”sunket i jorden”. Litt forfjamset får vi kontakt med en konduktør. Han rister på hodet og sier at vi skal sitte i nr. 15, som slettes ikke står på vår billett, men greit nok… Vi teller oss bakover, 12, 13, 14 og …. Nei, 15 er ikke å finne. Det er ingen vogner etter nr. 14. Med kofferter, sekker og to små barn er det veldig ”gøy” å gå fram og tilbake og lete etter togvogner som ikke finnes. Det viste seg at nr. 15 ikke var koblet på enda. Den stod et annet sted på stasjonen og ventet på å bli hentet for påkobling, en operasjon som tok sin tid.
 
Vogn 15 kobles til. Vi har bestilt sovekupé, og går for å finne riktig rom. Det er for lengst sengetid for våre to små, men på nytt må vi gå frem og tilbake med bagasje og barn. Alt av kupéer er opptatt. Toget begynner å rulle fra stasjonen og vi står i den smale toggangen som noen spørsmålstegn. Folk presser seg forbi og vi kjenner at sekkene begynner å bli veldig tunge. Noen spør hvor vi skal, vi viser billetten og de peker bakover og sier at vi skal i vogn 8. Nei, vi har prøvd det, vogn 8 finnes ikke, vi skal visst være i nr. 15. Endelig kommer det en konduktør som kan noen ord på engelsk. Vår vogn er nr. 8, men denne vognen vil ikke bli påkoblet før vi nærmer oss stasjonen ved ferja over til fastlandet, altså en drøy time til. Veldig praktisk.

Dagen har vært lang og klokken nærmer seg midnatt. Vi er alle glade da vår vogn dukker opp, med fire sengeplasser klare for familien på reise i Italia. Ungene sovner fort på de enkle og litt harde sengebenkene. Toget kjører om bord på ferja, på vei nordover igjen. Sicilia har vært en herlig opplevelse, nå venter leiebil og fjellene i Abruzzo!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar