onsdag 1. juni 2011

Å reise med barn, del II

Det å være på reise kan være slitsomt, spesielt for barn. Hverdagen blir en annen når man skal være borte i 3 måneder. Vår tur skal være en positiv opplevelse for alle, og da må vi ta hensyn til hverandres behov. Etter 1 måned har vi nå gjort oss noen erfaringer, for hvordan hverdagen på tur kan legges opp til beste for små og stor. Her kommer fortsettelsen av våre reisetips med barn. (For tidligere reisetips, se under arkiv.)

Vår "familieregel" nr 1 på tur: ”Vi skal nyte”. "Regel" nr 2: ”Vi har god tid”. Fordelen med å ta en lengre tur, er at en slipper å skynde seg for å få mest mulig ut av oppholdet. Vi har god tid til å gjøre det vi vil gjøre. Det betyr at vi veksler mellom opplevelse og avslapping. Vi legger opp til rolige morgener og lek etter dager på farten. Måltider på restauranter og hjemme er gode pauser for ny energi. Tempoet blir et helt annet når en har med barn på tur. Vi voksne må akseptere at alt tar lengre tid. Dukker det opp en park med lekeapparat eller fontene, ja da skal ungene få leke. De bryr seg ikke så mye om flott utsikt og sjarmerende byer. De erfarer verden gjennom lek og fysisk aktivitet.

Vårt tips nr 4: La det være rom for leik og hyppige pauser når man er på tur med barn.


”Mamma, i dag er det vår tur til å bestemme”. Alt for ofte er det vi voksne som skal bestemme alt vi skal gjøre og se på tur. Av erfaring vet jeg hvor kjedelig det er å følge i hælene på noen som overstyrer våre ønsker. La barna få sin egen dag, der de får bestemme hva hele familien skal gjøre. Det kan være vanskelig å imøtekomme alle ønsker, så lag ei liste over hva barna kan velge i av aktiviteter. De får følelsen av å skape sin dag og deres valg blir tatt på alvor. Guro og Kasper sin ”bestemme selv dag” startet med fotballkamp i parken, far og sønn mot mor og datter! Det ble også bading i sjøen og spruting av vann på de voksne. De valgte seg karusell, trampoline og hoppeslott. Og ikke minst, de hadde bestemt seg for at på ”barnedagen” var det lov å spise 4 iser!

Vårt tips nr 5: La barna være med på å bestemme aktiviteter for hele familien. Gjerne en hel ”barnebestemmedag”. Finn frem til barnet i deg og vis begeistring over det barna bestemmer. Kanskje opplever du å få begeistring neste gang du foreslår noe…?

Kasper står på toppen av sklia i lekeparken. Han leker at han er på fjellet og skal ake utfor i rekordfart. Akkurat når han skal ta sats og skli nedover, dukker en liten gutt opp på nedre del av rutsjebanen. Gutten er ett par år og har tenkt å ”bestige fjelltoppen” med å gå oppover sklia. Kasper stopper opp og venter. Gutten er ikke helt stødig og han jobber hardt med å klatre oppover. Hele banen er stengt og Kasper står på toppen og tripper. Gutten gir seg ikke, han stenger hele nedfarten til Kasper. Vår lille gutt ser fortvilt bort på oss og roper desperat ”Mamma, hva heter FLYTT DEG på italiensk”? Guro ser ett par eldre jenter som leker sisten. Guro elsker sisten og lysten til å være med er stor. Hun går bort, men blir stående og se på. Hun tenker lenge og kommer luffende tilbake. ”Hvordan sier man, ”kan jeg få være med og leke” på italiensk”?

Tips nr 6: Ta med ei ordbok! En lommeparlør dekker ikke alle behov som oppstår, spesielt ikke når en har med barn på lekeplass. En liten ordbok kan redde dagen for både store og små. 

Følg med videre på bloggen for flere tips og små episoder fra vår tur med barn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar